Bardejovské kúpele pozývajú v nedeľu na ALŽBETÍNSKY DEŇ

29.08.2012 Bardejov

Spomienková slávnosť na cisárovnú Sisi dá bodku za letnou kúpeľnou sezónou

Bardejovské kúpele pozývajú širokú verejnosť na 9. ročník spomienkovej slávnosti ALŽBETÍNSKY DEŇ, ktorý sa uskutoční v nedeľu 2. septembra 2012 o 15.00 v priestoroch Kúpeľnej kolonády. Slávnosť je spomienkou na pobyt cisárovnej Alžbety, nazývanej Sisi, v Bardejovských kúpeľoch v roku 1895 a tradične sa ňou uzatvára letná kúpeľná sezóna. Sprievodnou akciou je výstava fotografií pri príležitosti pobytu cisárovnej Alžbety, v priestoroch Kúpeľnej kolonády a predaj spomienkových predmetov a suvenírov na jej pamiatku na recepciách hotelov Ozón, Astória a Alžbeta. Informovala o tom ekonomicko-obchodná riaditeľka Bardejovských kúpeľov Tamara Šatanková.
,,Bardejovské Kúpele patrili koncom 19. storočia k najprestížnejším a najlepšie vybaveným kúpeľom Uhorska a celej strednej Európy. Ich liečivá sila, priaznivá poloha a jedinečné prírodné a klimatické danosti lákali popredných predstaviteľov spoločenského, vedeckého a kultúrneho života a v neposlednom rade príslušníkov vysokej šľachty. Vrcholnou udalosťou sezóny roku 1895 bola návšteva a následný pobyt cisárovnej a kráľovnej Alžbety, ktorá tu v júli strávila plné tri týždne a odchádzala odtiaľto uzdravená, spokojná, telesne i duševne vyrovnaná a posilnená. Na jej počesť organizujeme už 9. ročník spomienkovej slávnosti, ktorý začne slávnostnými fanfárami. Nasleduje uvítacia reč generálneho riaditeľa kúpeľov, položenie kvetov k pomníku Alžbety, slávnostná báseň a koncert Prešovského salónneho orchestra“, vymenovala T. Šatanková.
Dodala, že ešte predtým vo štvrtok 30. augusta 2012 ukončia v kúpeľoch 58. ročník Medzinárodného hudobného leta, ktoré trvalo od 25. júna 2012. Celkovo v rámci neho odznelo 11 koncertov slovenských, českých, poľských a nemeckých interpretov. Z toho tri koncerty boli z tvorby bardejovského rodáka Bélu Kélera a venované 130. výročiu jeho úmrtia. Medzinárodné hudobné leto je najvýznamnejšou kultúrnou udalosťou roka v Bardejovských kúpeľoch. Do kúpeľov sa už tradične chodí aj za kultúrou a počas leta sa tu často konajú kultúrno-spoločenské podujatia. V tomto roku ešte návštevníkov poteší premiérové Vinobranie, na ktorom sa predstavia predovšetkým vinári z Tokajskej oblasti. V nedeľu 2. septembra 2012 sa ukončí aj tohtoročná sezóna kolonádnych koncertov, ktorá tešila návštevníkov od 26. júna. Okrem toho, Bardejovské kúpele ponúkajú každodenne tanečné zábavy na troch miestach a to so živou muzikou.
Bardejovské kúpele patria k trom najobľúbenejším, najnavštevovanejším a počtom lôžok najväčším slovenským kúpeľom. Zároveň sa hrdia tým, že patria medzi najstaršie kúpele s najdlhšou tradíciou poskytovania kúpeľných služieb. Vychutnávala si ich nielen manželka Františka Jozefa I. cisárovná Alžbeta, ale pobýval tu aj rakúsko-uhorský cisár Jozef II. (1783), Mária Lujza, neskoršia manželka cisára Napoleóna (1809), ruský cár Alexander I. (1821) a poľská kráľovná Mária Kazimiera Sobieska, manželka poľského kráľa Jána III. Sobieského.
Viac informácií na : www.kupele-bj.sk
 
Program spomienkovej slávnosti
2. 9. 2012 (nedeľa) 15. 00 hod. – Slávnostné fanfáry ( Kúpeľná kolonáda) Uvítacia reč generálneho riaditeľa a. s.
15. 15 hod. – Položenie kvetov k pomníku Alžbety Prednesenie slávnostnej básne Koncert – hrá Prešovský salónny orchester (Kúpeľná kolonáda)
Sprievodné akcie:
- Výstava fotografií z príležitosti pobytu kráľovnej Alžbety v priestoroch Kúpeľnej kolonády
- Predaj spomienkových predmetov a suvenírov k pamiatke kráľovnej a cisárovnej Alžbety (recepcie hotelov Ozón, Astória, Alžbeta)
 

Vyberte región